Šťavnatý hruškový koláč

Príprava: 45 minút

Potrebujeme na 12 porcií:

Na cesto: 250 g hladkej múky, štipku soli, 1 lyžicu práškového cukru, 120 g masla, 120 ml sladkej smotany 33%, 1 žĺtok

Na plnku: 250 ml mlieka, 60 g kryštálového cukru, 40 g kukuričného škrobu, 1 vanilkový struk, 4 žĺtky, 3 hrušky, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 80 g marhuľového džemu alebo javorového sirupu

Postup:

  1. Múku preosejeme s práškovým cukrom, pridáme soľ, na kúsky nakrájané maslo, smotanu, žĺtok a vypracujeme pevné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme asi 30 minút odležať v chladničke.
  2. Pripravíme si náplň. Z mlieka, cukru, škrobu a drene z vanilkového struku uvaríme hustý krém. Necháme ho trochu vychladnúť a vmiešame žĺtky.
  3. Odležané cesto rozvaľkáme na guľatý plát, vyložíme ním koláčovú formu a vytlačíme okraj. Na cesto rozotrieme náplň. Hrušky rozkrojíme na polovice, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou a poukladáme na náplň.
  4. Koláč pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 40 minút. Po upečení povrch koláča ihneď potrieme rozohriatym marhuľovým džemom alebo javorovým sirupom.
    Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling,text: Jana Štrbková, foto: Jana a Martin Štrbkovci, www.medovemotuzy.sk