Šťavnatý ryžový nákyp s čerešňami

Väčšinou u nás doma varím bez kravského mlieka a používam minimum cukru, recept som ale pripravila s možnosťou použitia "normálnych" aj alternatívnych surovín :-) Dobrú a šťavnatú chuť.

Potrebujeme na jednu menšiu zapekaciu formu:

800 ml sójového mlieka (alebo kravského)
200 g ryže Arborio
20 g tmavého trstinového cukru (ja som použila repkový med)
70 g masla
100 g práškového cukru (alebo mandlí zomletých najmeno)
4 vajcia
citrónovú kôru podľa chuti
1 vanilkový struk (alebo vanilkový cukor)
štipka soli
30 g mandľových lupienkov
500 g čerešní
trochu masla a a strúhanky na vymastenie formy (ja som použila papier na pečenie)

Postup:

Ryžu uvaríme do mäkka v mlieku, do ktorého sme pridali trocha cukru a štipku soli. Necháme vychladnúť.

Maslo vymiešame do peny, pridáme cukor, žĺtky, postrúhanú citrónovú kôru, vyškrabenú dreň v zanilkového cukru. Ako vyškrabeme dreň? Vanilkový struk rozrežeme pozdĺžne a príborovým nožíkom jemne vyškramebe dreň. Šľaháme asi 20 minút. So štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh a pridáme do zmesi.

Formu vyložíme papierom na pečenie alebo vymastíme maslom, vysypeme strúhankou. Na spodok rozložíme polovicu ryžovej hmoty, poukladáme odkôstkované čerešne, posypeme polovicou mandľových lupienkov. Navrstvíme zvyšnú ryžu, vrch posypeme zvyšnými mandľovými lupienkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 45 minút. Podávame posypané práškovým cukrom alebo mandľami zomletými na jemnú múčku.

Príprava receptu, foddstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk