Škvarkové štípance

A okrem závinu sa so škvarkami oplatí nachystať aj takzvané štípance. K tomu opečená cibuľka, pohár kyslého mlieka a gazdovská večera je na svete. Raz za čas to fakt dobre padne!
Štípance sa výrazne podobajú na známy recept na párance a asi je to jednoducho iba inak pomenovaná verzia tohto jedla, navyše podávaná bez zemiakov. Ale je rovnako fajn.

Potrebujeme: 300 g hladkej špaldovej múky, 1 vajce, soľ, škvarky podľa chuti, 1 väčšia cibuľa

Cesto vymiešame z múky, vajca, vody a zo soli. Cesto necháme aspoň 10 minút postáť a potom rozvaľkáme, pokrájame na pásy a štipkáme. Štípance nahádžeme do hrnca s vriacou osolenou vodou a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Scedíme a zmiešame s opraženými škvarkami a kolieskami opečenej cibule. Najlepšie k tomu chutí pohár kyslého mlieka alebo aj porcia bryndze rozdrobená na štípance.