Špaldový koláč s cviklou

Delikátny snack!

Príprava: 15 minút

Pečenie: 55 minút

Potrebujeme na 4 – 6 porcií:

800 g malej červenej repy

1 lyžica panenského olivového oleja

10 vetvičiek tymianu

4 strúčiky cesnaku

1 červená cibuľa

1 lyžička morskej soli

čerstvo zomleté čierne korenie

80 g čerstvého kozieho syra

Na cesto:

50 g kokosového oleja

80 ml vody

210 g hladkej špaldovej múky

1 lyžičky soli

2 lyžičky nakrájaného tymianu

1 Pl olivového oleja a 2 pretlačené strúčiky cesnaku na potretie cesta

Postup:

Rúru predhrejeme na 200 ° C. Očistíme červenú repu a nakrájame ju na štvrtiny. Červenú cibuľu nakrájame na tenké plátky, strúčiky cesnaku očistíme, vetvičky tymianu umyjeme, kozí syr nakrájame na kocky. Pripravíme si hlboký pekáč a poukladáme doň červenú repu, cesnak, cibuľu, soľ, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom. Zakryjeme pokrievkou alebo alobalom a pečieme asi 30 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Vyberieme upečený cesnak a v miske ho vidličkou roztlačíme, potom ho zmiešame s červenou repou.

Pripravíme si cesto. Kokosový olej a vodu vložíme do hrnca a na sporáku privedieme do varu. Dáme preč z ohňa, pridáme múku, soľ a tymian, miesime, kým nevytvoríme vláčne cesto. Preklopíme na dosku a vyvaľkáme do rozmeru asi 32x24 centimetrov. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu cesta naukladáme zmes pečenej cvikly a okraje cesta zvinieme nahor. Okreje zvinutého cesta môžeme potrieť olivovým olejom, v ktorom sme pretlačili 2 strúčiky cesnaku.

Pečieme 25 minút, kým nie je cesto zlatisté a chrumkavé.

Príprava receptu, text a foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk