Špargľový šalát s holandskou omáčkou

Príprava: 30 minút
Varenie: 40 minút

Potrebujeme na 4 porcie:

500 g zelenej špargle
500 g nových zemiakov
1 zväzok reďkovky
1 zväzok petržlenovej vňate
1 lyžička rasce
1 lyžica roztopeného masla
soľ, čerstvo zomleté čierne korenie

Na holandkú omáčku: 3 žĺtky z veľkých vajec, 1/2 lyžičky celého bieleho korenia, 250 g masla, 3 lyžice bieleho vínneho octu, 1 čerstvý bobkový list, 1/2 lyžičky citrónovej šťavy, soľ

Postup:

1. Zelenú špargľu umyjeme a spodné dve tretiny ošúpeme škrabkou. Zo spodu odkrojíme tvrdšie konce - asi 2 cm.

2. Menšie nové zemiaky umyjeme, dáme variť v šupke spolu s rascou a soľou. Precedíme a zemiaky prekrojíme na polovice.

3. Reďkovku umyjeme a nakrájame na kolieska.

4. Uvarené zemiaky zmiešame so špargľou, reďkovkou a roztopeným maslom, dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.

5. Pripavíme si holandskú omáčku.

6. Žĺtky dáme šľahať do robota, pridáme soľ, zľahka šľaháme, vypneme.

7. V mažiari si rozdrvíme biele korenie. Maslo pomaly rozohrejeme v malom hrnci. V ďalšom hrnčeku zvaríme ocot spolu s 3 lyžicami vody, korením, bobkovým listo, za pár minút získame asi tak dve lyžice octovej redukcie. K nej pridáme lyžicu horúcej vody, precedíme cez husté sitko do malého džbánika. Spenené maslo odstavíme, penu odstránime. Octovú redukciu a maslo, ktoré je ešte teplé, pomaly prišľahávame k žĺtkovej zmesi, kým nezhustne. Nakoniec dochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.

7. Holandskú omáčku podávame hneď spolu so špargľovým šalátom.

Príprava receptu, text, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk