Špargľový krém

Príprava: 60 minút
Varenie: 45 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
500 g bielej špargle
morská soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
1/4 lyžičky kryštálového cukru
2 lyžice hladkej múky
4 lyžice masla
2 žĺtky
štipka strúhaného muškátového orieška
125 ml smotany na šľahanie
1 lyžica nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate alebo oregana

Postup:

1. Špargľu umyjeme, biele výhonky škrabkou ošúpeme celé, začíname tesne pod hlavičkou. Drevnaté konce, asi 2 - 3 centimetre odkrojíme.Šupky a odrezky varíme v 700 ml osolenej vody s cukrom. Vývar scedíme asi po 20 minútach varenia.

2. Špargľu nakrájame na asi dvojcentimetrové kúsky a povaríme asi 8 minút vo vývare zo šupiek, zmixujeme dohladka.

3. Múku opražíme dozlatista nasucho, kým nezačne pekne voňať, nesmie však stmavnúť! Potom ju rozmiešame s čerstvým maslom, zalejeme špargľovým vývarom a za stáleho miešania privedieme do varu a na miernom ohni povaríme asi 15 minút.

4. Zoberieme z platne, v polievke rozšľaháme žĺtky, osolíme ju, okoreníme a ochutíme muškátovým orieškom. Pridáme dopolovice vyšľahanú smotanu a viac už nevaríme. Podávame posypané petržlenovou vňaťou alebo posypané čerstvým oreganom.

Príprava receptu, text, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk