Štipľavý dip z domácej majonézy

Príprava: 20 minút


Potrebujeme na 260 g dipu:

2 veľké čerstvé žĺtky

1 lyžičku dijonskej horčice

½ lyžičky soli

1 lyžicu citrónovej šťavy

80 ml panenského olivového oleja

200 ml repkového alebo slnečnicového oleja

2 lyžičky čili pasty

Postup:

1. Všetky prísady musia mať izbovú teplotu, inak hrozí, že sa majonéza zrazí.

2. V mise pomocou metličky vyšľaháme žĺtky, horčicu, osolíme a okoreníme.

3. Zašľaháme citrónovú šťavu.

4. Zmiešame oba oleje a za stáleho miešania ich pridávame do žĺtkovej zmesi, najskôr po kvapkách.

5. Ďalšiu kvapku pridávame vždy až vtedy, keď sa tá predchádzajúca už zašľahala.

6. Hneď, ako začne majonéza hustnúť, môžeme začať olej prilievať tenkým pramienkom.

7. Keď sa vstrebe všetok olej, dochutíme soľou a čili pastou, dôkladne premiešame.

Môj tip:

Tento dip sa osvedčil ku kuraciemu, ale aj k jahňaciemu mäsu. Výborne chutí aj s pizza tyčinkami alebo s hranolčekmi. Ak jeme majonézu u nás doma v Medových motúzoch, tak vždy len túto poctivú, domácu.

Recept na kuracie paličky v sezame TU :-)

Recept na šalát z letnej kapusty TU :-)

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text: jana Štrbková, foto: Jana a Martin Štrbkovci