Ťahaná štrúdľa mojej mamy

Cesto:
500 g hladkej múky
1 vajce 
1 lyžica oleja
1 lyžica octu
soľ
vlažná voda podľa potreby
Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu!

Plnka:
300 g mletého maku
30 g kryštálového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
2 škoricové cukry
500 g zaváraných višní bez kôstky
1 jablko
strúhaná citrónová kôra
3 - 4 nastrúhané detské piškóty
2 PL kokosovej múčky
2 PL sušených hrozienok
5 - 6 PL ríbezľového lekváru

maslo na potieranie
práškový cukor
na posypanie

Postup:

Na dosku si nasypeme múku, urobíme do nej jamku, pridáme do nej vajce, vodu, soľ, olej a piatimi prstami miešame ingrediencie vo vnútri jamky, posupne z okrajov primiešavame múku. Rozmiesime na hladké cesto. Cesto chytíme do ruky a vytiahneme nahor a zas pritlačíme k doske, naťahujeme ho ako žuvačku. Miesime - naťahujeme, až kým sa lesklé cesto nezačne oddeľovať od dosky. Zvyčajne to trvá päť minút. Potom cesto odložíme na pomúčenú dosku, zakryjeme ho preloženou utierkou a na 20 minút ho odložíme na teplé miesto, ideálne na teplý radiátor.

Na kuchynský stôl natiahneme bavlnený obrus a dobre ho pomúčime hladkou múkou. Cesto položíme dostredu a na tenko rozvaľkáme. Natrieme ho teplým, ale nie horúcim roztopeným maslom. Trochu poťahujeme okraje cesta a hánkami ho odspodu rozťahujeme. Naťahujeme tak, že postupne prejdeme okolo celého stola. Keď natiahneme cesto na celý stôl a jeho okraje visia popod okraje stola, na 3/4 cesta začneme pridávať plnku. Najskôr rovnomerne posypeme zomletým makom, pridáme strúhanku, kokosovú múčku, vanilkové a škoricové cukre, sušené hrozienka, nastrúhané jablko, odkvapkané višne, škoricu a kryštálový cukor podľa chuti. V strede vytvoríme pás z ríbezľového lekváru. Pokvapkáme 3/4 roztopeného masla. Štrúdľu zvinieme a preložíme na plech. Vrch potrieme maslom alebo olejom. Pečieme pri teplote 175 stupňov Celzia jednu hodinu aj desať minút. Najlepšia štrúdľa je totiž dochrumkava prepečená.