Žemličky bez kysnutia

Príprava: 35 minút

Potrebujeme na 15 kúskov

(urobte radšej z dvojitej dávky, na mojej párty tento počet nikdy nestačí):

250 g plnotučného hladkého tvarohu

110 ml mileka

1 vajce + ďalšie na potretie

1 lyžička soli

100 ml olivového oleja

550 g hladkej špaldovej múky

1 balenie bezfosfátového prášku do pečiva

Chia semienka alebo semienka černušky siatej (tie milujem, objavila som ich v Egypte a volajú ich čierna rasca)

Postup:

1. Rúru predhrejeme na 180 °C.

2. Tvaroh rozšľaháme s mliekom, vajcom, soľou a olivovým olejom. Pridáme múku s práškom do pečiva a vypracujeme hladké cesto.

3. Rozdelíme ho na 10 – 15 dielov, podľa tohot, aké veľké žemličky si želáte. Moja skúsenosť je, že čím sú menšie, tým sú chutnejšie.

4. Každý diel rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 centimetra, rozdelíme ho na tri až štyri pramene a upletieme žemličky. Konce vždy zastrčíme nadol.

5. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom , posypeme chia semienkami alebo čiernou rascou a pečieme 15 – 20 minút.

Recept na pravý vlašský šalát TU :-)

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk