Bábovka so sušeným ovocím a zázvorovými zajačikmi

Náročnosť: nízka

Príprava: 30 minút + 1 hodina chladenie

Pečenie: 40 minút + 12 minút

Potrebujeme na 1 bábovkovú formu:

125 g sušených brusníc, 110 g sušených hrozienok, 80 g čerstvých (alebo mrazených) ríbezlí, 150 g nakrájaných sušených fíg, 40 g mandľových vločiek

125 ml brandy, 150 g hery, 135 g hnedého cukru, 2 vajíčka, 185 g hladkej múky, ¼ lyžičky sódy bikarbóny, 1 lyžičku perníkového korenia, 60 ml mlieka, práškový cukor na ozdobenie

Zázvorové zajačiky:

Potrebujeme: 125 masla, 90 g hnedého cukru, 250 golden sirupu (alebo medu), 375 g hladkej múky, 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny, 2 lyžičky mletého zázvoru, 1 lyžičku perníkového korenia

Postup:

Brusnice, hrozienka, ríbezle, figy, mandle a brandy dajme do kastróla na mierny oheň. Za stáleho miešania varíme asi 8 minút, dáme vychladnúť.

Rúru predhrejeme na 180 °C. Do misky dáme zmäknutú heru a cukor a šľaháme asi 8 minút dokrémova. Postupne pridávame vajíčka a každé dôkladne zašľaháme.

Do druhej misky dáme ovocnú zmes, preosiatu múku zmiešanú so sódou a korením a dobre vymiešame. Pridáme vajíčkové cesto a mlieko, dobre premiešame.

Zmes nalejeme do bábovkovej formy. Pečieme asi 40 minút. Keď je bábovka upečená, vyberieme ju z rúry, pokvapkáme brandy a necháme vychladnúť.

Upečieme si zázvorové zajačiky. Do misky vložíme maslo a cukor a šľaháme asi 8 minút dokrémova.

Pridáme golden sirup alebo med, preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou, zázvorom, perníkovým korením a miešame, kým sa cesto nespojí. Cesto rozvaľkáme medzi dvoma plátmi papiera na pečenie asi na 4 mm plát. Na hodinu uložíme do chladničky.

Rúru predhrejeme na 160 °C. Cesto vyberieme z chladničky a vykrajujeme zajačiky vo veľkosti asi 10 cm. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 10 – 12 minút dozlatista. Dáme vychladnúť, bábovku ozdobíme práškovým cukrom a zajačikmi.

Bábovku a zázvorových zajačikov upiekla a odfotila: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk