Babičkina medová roláda s malinovým lekvárom

Potrebujeme:

4 vajcia

250 g slnečnicového medu z včelnice Medové motúzy

1 ČL sódy bikarbóny

150 g hladkej múky

1 pohár domáceho malinového lekváru

100 g horkej čokolády (aspoň 70 % obsah kakaa)

Postup:

1. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s medom na krémovú svetlú zmes. 

2. Múku preosejeme a premiešame so sódou bikarbónou. 

3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.  Po častiach striedavo pridávame do žĺtkovej masy vyšľahaný sneh a preosiatu múku. Premiešavame metličkou na sneh ale len zľahka. Roláda tak bude obzvlášť nadýchaná.

4. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Na plech vystlaný papierom na pečenie navrstvíme medové cesto a rovnomerne rozotrieme. 

5. Pečieme asi 10 až 12 minút. Ale 10 minút by malo byť  tak akurát.

6. Na stôl si pripravíme kuchynskú utierku a posypeme ju práškovým cukrom. Upečenú roládu preklopíme na utierku, tak aby bol papier na vrchu. Trochu ho pokvapkáme studenou vodou a opatrne stiahneme.  

7. Roládu hneď aj s utierkou zvinieme a necháme vychladnúť.

8. Vychladnutú roládu rozvinieme, natrieme domácim malinovým lekvárom , zvinieme a trochu pritlačíme.

8. Čokoládu nalámeme a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Rozmiešame , nalejeme na roládu, rovnomerne rozotrieme a necháme stuhnúť.

Honey robieva roládu aj bez čokolády, len takú nahú a tiež je to skvelé. Alebo s porciou šľahačky. 

Príprava receptu, foodstyling, text: Nina Malina Medová, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk