Bazové prosecco

Potrebujeme na 3,5 litra sirupu:

asi 20 veľkých kvetov bazy, 1 kg medu, 1 biocitrón, 60 g kyseliny citrónovej

Na hriešny nápoj s prosecom potrebujeme:
1 l Prosecca
1 l minerálky
200 ml bazového sirupu

Postup:
Kvety umyjeme pod tečúcou vodou kvietkami nadol a necháme odkvapkať na bavlnenej utierke. Kvety natrháme a uložíme na papier na pečenie. Cukor nasypeme do 3 l vody a varíme. Citróny umyjeme, poutierame dosucha nakrájame na plátky. Plátky citróny, kyselinu citrónovú a kvety uložíme do päťlitrového skleneného pohára, zalejeme horúcim cukrovým sirupom, necháme vychladnúť. Pevne uzatvoríme, dáme na chladné miesto odpočívať na 3 – 4 dni. Potom sirup zlejeme do fliaš, dobre uzatvoríme. Uchovávame v chladničke, spotrebujeme do 3 mesiacov. Naservírujte si hriešny bazový nápoj s prosecom, ktorý vás osvieži počas letných dní.

Na hriešny bazový nápoj si do 250 ml pohárov dáme 1 diel bazového sirupu a 4 diely sektu, dolejeme minerálnou vodou. Vynikajúco chutí s kúskami ľadu.