Carpaccio z červenej repy

Príprava: 20 minút


Potrebujeme na 4 porcie:

1 uvarenú červenú repu (kúpite zabalenú), 1 bielu reďkovku (alebo kvaku), 10 červených reďkoviek
Na citrusový dressing: 2 citróny, 2 limetky, 1 pomaranč, 100 ml olivového oleja, 1 ČL cukru, štipku morskej soli
Na ozdobu: pažítka, 1 Ľ sezamových semienok, 1 ČL čiernej rasce (semien černušky siatej)

Postup:

  1. Červenú repu nakrájame na veľmi tenké plátky a naukladáme na taniere. Potom si doštičku aj nôž umyjeme, aby sa nám nezafarbila zvyšná zelenina. Bielu reďkovku äalebo kvaku) a červené reďkovky umyjeme. Nakrájame ich na tenké plátky a poukladáme na taniere na kolieska červenej repy.
  2. Do vyššej misky vytlačíme šťavu z citrónov, limetiek a pomaranča. Pridáme olivový olej, cukor, soľ a metličkou vyšľaháme. Ak chceme mať dressing hustý, zvaríme ho na miernom ohni na polovicu a necháme vychladnúť.
  3. Hotovým dresingom pokvapkáme plátky zeleniny. Ozdobíme pažítkou, posypeme sezamom a čiernou rascou.

Môj tip:

Semienka černušky siatej (nigella sativa) používali ako všeliek už starovekí faraóni. Bola pre nich doslova všeliekom, ktorý zaberal pri vírusových a bakteriálnych infekciách, plesniach a parazitoch. Stáročia sa používala pri psychických problémoch a ako ochrana pred pôsobením toxických látok. Dnešná veda objavuje jej úžasné účinky na ochranu buniek proti pôsobeniu voľných radikálov. V arabských krajinách sa s obľubou používa pre pečení nekvaseného chleba, do zeleninových a strukovinových jedál.

Príprava, receptu, foodstyling, dekorstyling, text a foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk