Datlové guľôčky

Príprava: 20 minút + odležanie

Potrebujeme asi na 20 kusov:

200 g sušených datlí alebo datlovej pasty.
4 lyžice medu
50 – 100 g najemno pomletých jadier vlašských orechov
2 žĺtky
1 lyžicu citrónovej šťavy
rum podľa potreby
50 g mandľových lupienkov

Postup:

  1. Datle posekáme v sekáčiku alebo pomelieme vo výkonnom robote. Do zmesi zapracujeme med, orechy, žĺtka, citrónovú šťavu a polovicu mandlí, podľa potreby pridáme rum. Hmota by mala pripomínať plastelínu. Ja som používala datlovú pastu, ktorá už je dokonale spracovaná.
  2. Z hmoty potom vytvarujeme v dlaniach guľôčky, obalíme ich v mandľových lupienkoch a necháme na chladnom mieste odpočívať do druhého dňa.
  3. Guľôčky uchovávame v chladničke v uzatvorenej nádobe, spotrebujeme do troch dní.

 Moje tipy

  • Tieto dobroty som pripravila úplne bez cukru. Bola by totiž veľká škoda kaziť lahodnú sladkastú až medovú chuť datlí. Najlepšie ju dopĺňa vynikajúci agátový med.
  • Datľové guľôčky sú ako stvorené na obdobie sviatkov, pretože tieto sladké plody pôsobia na trávenie ako balzam. Sú totiž bohatým zdrojom vlákniny.
  • Datle sú tiež vynikajúcim zdrojom draslíka na pevné nervy a aj prírodného železa pre naše krvinky. Obsahujú vitamín B6 a podporujú tak činnosť mozgu, zlepšujú koncentráciu a preto sú vynikajúcou desiatov pre našich školákov.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk