Fašiangové šišky

20 g masla, 20 g práškového cukru, 1 lyžica rumu, kôra z polovice citróna, štipka soli, 1 žĺtok, 10 g droždia, 125 ml mlieka, 250 g hladkej múky, 250 g bravčovej masti na vyprážanie, práškový cukor, mletá škorica a dreň z vanilkového struku na obaľovanie

Maslo rozpustíme a vymiešame ho spolu s cukrom a citrónovou kôrou. Miešame ho tak dlho, až kým maslo nevychladne. V troche vlažného mlieka rozdrobíme droždie a necháme ho aspoň 10 minút na teplom mieste kysnúť. Potom ho pridáme k maslu spolu s rumom, so soľou, žĺtkom, so zvyšným  vlažným mliekom a s múkou.  Vypracujeme hladké cesto  a necháme ho na teplom mieste poriadne vykysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem.  Polovicu vykysnutého cesta rozvaľkáme na hrúbku asi 1 až 1,5 cm a z neho vykrojíme kolieska.  Necháme ich krátko podkysnúť a potom vyprážame na rozpálenej masti krátko z oboch strán, kým šišky nie sú zlatisté. Hotové šišky necháme odkvapkať na papierovom obrúsku od prebytočného tuku a potom hneď obalíme v zmesi práškového cukru s vanilkovou dreňou.

Druhú polovicu cesta rozdelíme na dve časti. Z jednej časti vyvaľkáme dlhý valček s priemerom asi 2 cm, nakrájame ho na rovnako veľké časti  (asi 6 cm), ktoré zviažeme do uzlov.  Uzlíky tiež vypražíme na masti, necháme odkvapkať od prebytočného tuku a obalíme v zmesi práškového cukru a škorice.

Zvyšné cesto opäť vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a povykrajujeme trochu menšie kolieska a v strede ešte malé koliesko, tak aby vznikli šišky s otvorom, také naše „doughnuts“. Opäť ich vypražíme, necháme odkvapkať a podávame len tak s lekvárom. Dulový, slivkový, malinový, černicový, jahodový, všetky budú s týmito šiškami chutiť skvelooo!

A pre tých, čo by chceli vynechať bielu múku, biely cukor aj mlieko, odporúčam v recepte použiť špaldovú múku, hnedý trstinový cukor a mandľové, ryžové alebo kokosové mlieko. Aj tak budú mňam!!!