Hlivový paprikáš

Príprava. 35 minút

Náročnosť: stredne zložitá

Potrebujeme na 4 porcie:

400 g hlivy ustricovej

250 ml zeleninového vývaru

100 ml mlieka 1,5%

2 ks šalotky

2 strúčiky cesnaku

2 PL paradajkového pretlaku

1 PL syru typu žervé (Lúčina, Philadelphia)

1 zemiak

1 kápia

Čerstvá petržlenová vňať

mleté čierne korenie

mletá červená paprika

2 PL olivového oleja

soľ

rasca

Na halušky:

400 g polohrubej špaldovej múky

1 PL soli

2 ks zemiakov

1 PL masla

voda

Postup:

1. Hlivu umyjeme a nakrájame na rezančeky. Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme najemno nakrájanú šalotku a cesnak, ktoré chvíľu orestujeme. Potom pridáme hlivu, orestujeme, pridáme soľ, čierne korenie, mletú papriku a rascu. Podlejeme vývarom, ale len tak , aby bola hliva podliata, nie zaliata. Primiešame paradajkový pretlak. Dusíme na miernom ohni prikryté pokrievkou asi 15 minút, v prípade potreby dolievame vývar.
2. V mixéri rozmixujeme ošúpaný zemiak, nakrájanú kápiu a trochu vody. Kašou zalejeme udusenú hlivu a prevaríme. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a dochutíme.
3. Pripravíme si halušky. V mixéri zmixujeme ošúpané zemiaky, soľ a vodu na kašu. Pridáme do misky s preosiatou múkou. Zmiešame a vytvoríme cesto. Halušky nahádžeme do vriacej vody a varíme, kým vyplávajú na povrch. Po vytiahnutí do nich pridáme maslo.

Príprava receptu, text, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk