Jablkové ružičky

Príprava: 50 minút

Potrebujeme na 12 porcií:

4 červené jablká, 2 lyžice citrónovej šťavy; na plnku: 200 g mascarpone, 2 bielky, 1 balíček vanilkového cukru, 40 g kryštálového cukru; na cesto: 200 g hladkej špaldovej múky. 40 g zemiakového škrobu, 80 g práškového cukru, 160 g masla, 2 žĺtky, 1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry

Postup:

  1. Na cesto preosejeme na dosku múku so škoricou a práškovým cukrom. Pridáme na kúsky nakrájané maslo, žĺtky, citrónovú kôru a vypracujeme pevné cesto. Zabalíme ho fólie a necháme aspoň 30 minút odležať v chladničke.
  2. Jablká rozkrojíme na polovice a jadrovníky vykrojíme. Potom ich nakrájame na plátky, vložíme do hrnca a pokvapkáme citrónovou šťavou. Plátky jabĺk zalejeme vodou, tak, aby boli ponorené a povaríme ich 2 minúty. Potom jablká scedíme a necháme odkvapkať.
  3. Na náplň zmiešame mascarpone s bielkami, vanilkovým a kryštálovým cukrom.
  4. Odležané cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 milimetre a vykrajujeme z neho kruhy s priemerom asi 5 centimetrov. Na dno muffinovej formy vložíme jedno koliesko cesta a potom na boky rozložíme päť polovíc koliesok cesta tak, aby boli mierne preložené cez seba a prečnievali ponad formu. Na dno dáme asi 2 lyžičky náplne z mascarpone.
  5. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 10 minút. Do predpečených košíčkov vyskladáme z plátkov jabĺk ružičky. Potom košíčky s ružičkami vrátime vráťte do rúry a pečte pri 180 °C ešte 20 minút.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto, text: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk