Jablkový závin z pivného cesta

Príprava: 60 minút + odležanie 20 minút

Na 6 porcií potrebujeme:

Na cesto: 300 g hladkej múky, štipku soli, 50 g práškového cukru, 1 vajce, 150 g masla, 1 dl piva
Na plnku: 10 jabĺk, 2  lyžičky citrónovej šťavy, 50 g jadier vlašských orechov, 50 g hrozienok, 50 g kryštálového cukru, štipku škorice, 100 g perníka alebo nastrúhaných detských piškót, vajce na potretie

Postup:

  1. Múku preosejeme do misy so štipkou soli a s cukrom. Pridáme vajce a na malé kúsky nakrájané maslo a vidličkou zapracujeme do múky. Postupne vlievame pivo a spracujeme vláčne cesto.
  2. Spracované cesto sformujeme do úhľadného bochníka. Zabalíme do fólie alebo prikryjeme sklenenou misou a necháme v chlade aspoň 20 minút odležať a stuhnúť.
  3. Jablká umyjeme, osušíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na rovnako veľké plátky alebo na kúsky. Nakrájané jablká dáme do misy a zalejeme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  4. Vlašské orechy nahrubo nasekáme, hrozienka sparíme horúcou vodou a po chvíli ulejeme. Hrozienka s orechmi pridáme k nakrájaným jablkám. Osladíme podľa chuti a posypeme škoricou.
  5. Odležané cesto rozdelíme na dve polovice. Z každého vyvaľkáme obdĺžnikový plát. Perník alebo piškóty najemno nastrúhame a posypeme ním stred cesta. Na perník rozložte polovicu jablkovej náplne.
  6. Cesto zvinieme cez jablkovú náplň a na koncoch zahneme pod závin. Oba záviny preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom a pečieme v rúre predhriatej na 180°C asi 40 minút.

    Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto, text: Jana Štrbková, viac mojich skvelých dobrôt nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk