Jahodová torta s mascarpone

alebo
Zasnežená torta


Čas na prípravu: 50 minút + pečenie a odstátie
Potrebujeme na 12 kúskov:
Na korpus:
4 vajcia, 1 lyžičku sódy bikarbóny, 250 g medu, 150 g hladkej múky
Na plnku: 300 ml (33%) sladkej smotany, 500 g tvarohu, 250 g mascarpone, 50 g práškového cukru, 1 vanilkový struk, 70 ml vaječného koňaku
Na ozdobenie: 300 g jahôd

Postup:
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s medom na krémovú svetlú zmes. Múku preosejeme a premiešame so sódou bikarbónou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Po častiach striedavo pridávame do žĺtkovej masy vyšľahaný sneh a preosiatu múku. Premiešavame metličkou na sneh ale len zľahka. Rúru vyhrejeme na 170 °C. Do maslom vymastenej tortovej formy nalejeme cesto. Pečieme asi 30 - 40minút. Necháme vychladnúť. Vychladeú šľahačku zľahka našľaháme, pridáme mascarpone, tvaroh, cukor a dreň z vanilkového struku, spolu vyšľaháme. Nakoniec vmiešame vaječný koňak.
Vychladnutý korpus prekrojíme na tri časti. Pláty natrieme krémom a obložíme očistenými, nakrájanými jahodami. Tortu dáme do chladničky odpočívať na dve hodiny, dozdobíme a podávame.

Príprava receptu, text, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk