Jahodový puding s ryžou

Príprava: 10 minút
1liter plnotučného mlieka
75 g trstinového cukru

1 kg jahôd
1 lyžičku pomarančovej kôry
1 lyžičku citrónovej kôry
1 paličku škorice
200 g guľatozrnnej ryže
½ lyžice citrónovej šťavy
100 ml šľahačkovej smotany (33%)

Na ozdobenie:

350 g jahôd
3 lyžice trstinového cukru
1 lyžica pomarančovej šťavy
1 lyžica pomarančovej kôry

Postup:

Mlieko nalejeme do hrnca s hrubým dnom, pridáme cukor a škoricu. Pomaly privediem k varu, miešame, aby sa cukor ľahšie rozpustil. Potom odložíme z ohňa a necháme chladnúť asi tridsať minút. Potom opäť privedieme do varu, pridáme ryžu, oheň znížime na minimum a varíme asi 30 minút, z času na čas miešame. Presvedčme sa, že sa ryža nelepí na dno. Dáme vychladnúť, vyberieme škoricu, pridáme šťavu z citróna. Ak sa vám zdá ryža tuhá, pridajte ešte smotanu.
Jahody nakrájame na plátky, vložíme do misky, pridáme cukor, pomarančovú šťavu, kôru a necháme postáť asi 20 minút, aby sa spojili chute.

Ryžový puding rozdelíme do pohárov a ozdobíme jahodami a šťavou.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text a foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk