Jednoduchá a extrachutná tekvicová polievka

Túto lahodnú tekvicovú polievku si pripraví bez námahy úplne jednoducho aj začínajúca kuchárka. Tekvica sa nevarí, ale pečie, preto je chuť tejto dobroty skutočne výnimočná! Vyskúšajte!

Príprava: 75 minút

Potrebujeme pre 4 osoby:

2 kg maslovej (muškátovej) tekvice

1 šalotku

2 lyžice extra panenského oleja

morskú soľ

875 ml slepačieho vývaru

250 ml smotany na varenie

1 lyžica medu

kyslá smotana na servírovanie

1 stonka tymiánu

Postup:

  1. Rúru prehrejeme na 180°. Tekvicu prerežeme na polovicu a vyberieme semienka, pridáme neošúpanú cibuľu a vložíme do pekáča. Pokvapkáme trochou oleja a osolíme. Pečieme asi 55 – 60 minút, kým je tekvica mäkká a začína hnednúť.
  2. Upečenú tekvicu aj cibuľu ošúpeme a rozmixujeme. Pridáme 250 ml slepačieho vývaru a mixujeme dohladka.
  3. Dohladka zmixovanú polievku vylejeme do hrnca, pridáme smotanu, med. Hrniec položíme na stredný oheň a polievku privedieme dovaru. Odstavíme, nalejeme do tanierov a ozdobíme kyslou smotanou a lístkami tymiánu.

Recept pripravila a odfotila Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk