Jednoduchá torta s černicami a mascarpone krémom

Príprava: 60 minút + čas na vychladnutie a tuhnutie

Pečenie: 40 minút


Potrebujeme na 1 tortovú formu s priemerom 20 cm


300 g černíc

Na korpus:

5 vajec

80 g cukru

160 g hladkej múky (použili sme špaldovú)

60 ml vaječného koňaku

Na krém:

300 ml smotany (33%)

750 g mascarpone

50 g práškového cukru, 1 vanilkový lusk

70 ml vaječného koňaku

Postup:

1. Na korpus vyšľaháme celé vajcia s kryštálovým cukrom do pevnej peny. Šľaháme skutočne dlho, až kým sa cukor nerozpustí. 2. Potom vmiešame preosiatu múku a vaječný koňak.

3. Cesto nalejme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme asi 40 minút. Špajdľou uprostred vyskúšame, či je korpus upečený. Potom ho necháme vychladnúť, najlepšie na mriežke.

4. Vychladenú šľahačku zľahka vyšľaháme. Potom pridáme mascarpone, cukor a dreň z vanilkového lusku a vyšľaháme. Nakoniec vmiešame vaječný koňak.

5. Vychladnutý korpus prekrojíme na tri časti. Pláty natrieme krémom a obložíme umytými a odkvapkanými celými černicami. 6. Hotovú tortu dáme do chladničky a necháme 2 hodiny stuhnúť. Potom dozdobíme.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text: Jana Štrbková, foto: Jana a Martin Štrbkovci