Jednoduchý špargľový quiche

Príprava: 35 minút

Pečenie: 50 minút

Potrebujeme na 1 koláč

Na cesto:

500 g lístkového cesta
1 vajce
Na plnku
100 g slaniny
50 g masla
1 malú cibuľu nakrájanú nadrobno
½ zväzku zelenej špargle
soľ a čerstvo zomleté čierne korenie
350 ml smotany na šľahanie
3 vajcia
štipku čerstvo nastrúhanúho muškátového orieška
150 g nastrúhaného parmezánu
2 jarné cibuľky nakrájané na kolieska

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 220 ˚C. Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním koláčovú formu s priemerom 25 sm. Dajte na 10 minút do mrazničky. Potom cesto poprepichujeme vidličkou, aby sa nenafukovalo, zakryjeme alobalom a zaťažíme vyvarenými kamienkami alebo suchou fazuľou. Pečieme 12 minút. Dáme preč záťaž aj alobal, korpus potrieme vajcom vyšľahaným s vodou a pečieme asi 3 minúty. Necháme vychladnúť na mriežke.
  2. Rúru zmiernime na 190 ˚C. V panvičke dochrumkava opečieme slaninku, vyberieme a odložíme. Na tuku, ktorý zostal na panvičke opekáme na kolieska nakrájanú cibuľu, ak slaninka pustila málo masti, pridáme maslo. Pridáme umytú, škrabkou očistenú špargľu zbavenú drevnatých koncov a nakrájanú asi na 5 centimetrové kúsky. Do panvice vrátime slaninu, prilejeme polovicu smotany, priklopíme a asi 3 minúty dusíme – občas panvicou zatrasme. Špargľa by nemala zmäknúť úplne, pretože sa ešte dopečie v rúre. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  3. V miske rozšľaháme vajcia so zvyšnou smotanou. 1/2 lyžičky soli (alebo viac podľa chute a muškátovým orieškom. Korpus posypeme syrom a jarnou cibuľkou, rovnomerne pokryjeme špargľovou zmesou a zalejeme ochutenými vajcami tak, aby náplň nedosahovala až k okraju cesta – potrebuje rezervu, pretože plnka počas pečenia zväčší objem. Okoreníme.
  4. Pečieme, kým sa na vrchu koláča objavia svetlohnedé škvrny a plnka bude pevná, ale nie vysušená; trvá to asi 25 – 35 minút.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk