Jogurtovo – sójová zmrzlina s jahodami a karamelizovanou bazou

Čas prípravy: 40 minút

Tuhnutie: 6 – 9 hodín

Potrebujeme pre 4 osoby:

2 vajíčka, 100 g + 4 lyžice cukru, 250 ml sójového mlieka, 300 g sójového jogurtu, 3 lyžice citrónovej šťavy, 2 bazové kvety, 400 g jahôd

Postup:
Vajíčka a 50 ml vody šľaháme ručným šľahačom, pridáme 100 g cukru a šľaháme asi 3 minúty. Mlieko prihrejeme (nevaríme) a zmiešame s vaječnou zmesou. Masu šľaháme vo vodnom kúpeli tak, aby sa vrchný hrniec nedotýkal vodnej hladiny, inak sa nám vajíčka môžu zraziť. Do masy pridáme citrónovú šťavu a jogurt. Masu miešame do vychodnutia, nalejeme do plytkej nádoby a necháme 2 – 3 hodiny tuhnúť v chladničke. Premiešame a necháme v chladničke tuhnúť ďalších 4 – 6 hodín. Kvety bazy umyjeme a necháme usušiť na bavlnenej utierke. Jahody umyjeme, očistíme a rozpolíme na polovicu. Vyrobíme si bazovo ovocný sirup. Jahody, 2 lyžice cukru, kvety oddelené od stoniek zmiešame a na pol h odinku odložíme na ch ladné miesto. Pripravíme si karamel. 2 lyžice cukru necháme na panvičke skaramelizovať. Karamel vylejeme na papier na pečenie, rozotrieme, posypeme kvetinkami bazy a necháme stuhnúť. Karamel narežeme na trojuholníky. Zmrzlinu, jahody a karamel naservírujeme do dezertných pohárov. Posypeme kvetmi bazy.