Kávové „eklérky“

Na odpaľované cesto (na 16 kúskov) treba:

65 ml mlieka

65 ml vody

60 g masla

65 g hladkej múky

štipku soli

2 vajcia

Na plnku:

2 tabuľky bielej čokolády

1 kvalitné espresso (asi 20 až 25 ml)

1 téglik termizovaného tvarohu

pár kvapiek vanilkového extraktu

Poleva:

1/2 tabuľky bielej čokolády

trošku masla

kávové zrnká a instantná káva na ozdobu

Mlieko, vodu, maslo a štipku soli spolu zohrejeme a maslo necháme rozpustiť. Potom zložíme z ohňa a vsypeme naraz múku. Rozmiešame, vrátime späť na oheň a aspoň minútu miešame, až, kým nevznikne lesklé cesto, ktoré sa pekne odlepuje od dna aj od stien. Preložíme do misy a necháme aspoň 5 minút chladnúť. Potom po jednom zašľaháme vajcia, až vznikne lepkavé hustejšie cesto. Preložíme ho do cukrárskeho vrecka s väčšou špičkou a na plech s papierom na pečenie nastriekame širšie pásiky dlhé asi 8 cm. Pečieme pri 180 °C asi 20 až 22 minút. Vyberieme, preložíme z plechu na mriežku a necháme vychladnúť.

Na krém rozpustíme bielu čokoládu (pozor, nie pri príliš vysokej teplote, aby sa nezhrčkavela), vymiešame s espressom a potom opatrne spojíme s tvarohom a vanilkovým extraktom. Krém dáme do zdobiaceho vrecka s tenšou špičkou, prepichneme jednotlivé eklérky a naplníme krémom.

Navrch potrieme eklérky rozpustenou bielou čokoládou s maslom, posypeme kávou a dozdobíme celými kávovými zrnkami.