Kokosová slasť

Kokosová slasť

Jana Štrbková, šéfredaktorka Lenna, foodblogerka www.medovemotuzy.sk

„Milujem chuť kokosu, ktorý mamina používala len na prípravu vianočných dobrôt. Moje najobľúbenejšie sú nepečené kokosové guľôčky, ktoré som vo svojej kuchyni inovovala tak, aby boli z moderných ingrediencií, ako je kokosový tuk, a bez cukru, ktorý rada nahrádzam medom z našej rodinnej včelnice. Doma tieto guľôčky voláme kokosová slasť, pretože už jediný zjedený kúsok vyčarúva každému konzumentovi blažený úsmev na tvári.“

Príprava: 60 minút


Potrebujeme na 30 kúskov:

125 kokosového tuku, 100 g práškového cukru (nahrádzam rovnakým množstvom medu), 60 g najemno nastrúhaného sušeného kokosu + 50 g na obaľovanie, ½ lyžičky vanilkovej esencie, 125 g sušeného mlieka, 30 celých lúpaných mandlí

Postup:

  1. Kokosový tuk dáme do ohňovzdornej misy a postavíme do horúceho vodného kúpeľa. Keď sa začne rozpúšťať, preosejeme doň cukor (alebo pridáme med) a vlejeme asi 50 ml vody. Miešame, kým sa cukor či med nerozpustia. Potom odstavíme a necháme vychladnúť.
  2. Jemne nastrúhaný kokos, asi 60 g, vysypeme do mixéra a najemno rozmixujeme. Pridáme do vychladnutého tuku spolu s vanilkovou esenciou a sušeným mliekom, ktoré tiež radšej preosejeme. Všetko zmiešame, kým vznikne hustá hmota. Necháme chvíľku odpočívať v chlade. Ak je hmota riedka, zahustíme ju nemixovaným strúhaným kokosom.
  3. Zo stuhnutej hmoty lyžičkou oddeľujeme rovnako veľké kúsky. Dovnútra vtlačíme vždy jednu mandľu a vytvarujeme guľôčky. Potom ich obalíme v kokose, poukladáme na podnos a v chladničke necháme stuhnúť.

Recept pripravila a odfotila: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk