Krémová polievka s medvedím cesnakom

Príprava: 35 minút

Potrebujeme: 1 šalotku, 200 g stonkového zeleru, 1 pór, 3 lyžice masla ghí (prepustené maslo), 500 ml slepačieho vývaru, soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, v mažiari čerstvo rozdrvené horčicové semienka, 1 bobkový list, 2 hrste mladých lístkov medvedieho cesnaku, 100 ml smotany na šľahanie, petržlenovú vňať na posypanie, čerstvé maliny na osvieženie chute

Šalotku, očistený pór, cesnak a stonkový zeler nakrájame najemno. V hrnci prehrejeme maslo ghí a zomelieme doň čierne korenie, bobkový list a rozdrvené horčičné semienka, necháme prevoňať, pridáme nakrájanú šalotku, pórik, stonkový zeler. Krátko orestujeme, zalejeme vývarom a na miernom plameni necháme povariť asi 15 minút. Vyberieme bobkový list, rozmixujeme dohladka. Umytý medvedí cesnak najemno nakrájame, polovicu sparíme v kovovom site vriacou vodou, ochladíme studenou vodou a rozmixujeme. Polievku zjemníme smotanou a ešte 2 minúty povaríme, potom vmiešame oba cesnaky. Dosolíme, dokoreníme. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a čerstvou malinou.
Recept pripravila, nastajlovala a odfotila: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk