Krehké jablkové pité

Príprava: 35 minút

Pečenie: 30 minút

Potrebujeme na 1 plech:

Na cesto:

300 g hladkej múky

1/2 balíčka prášku
do pečiva

3 žĺtky

200 g masla

3 lyžice studenej vody

60 g práškového cukru

1 vajce na potretie

Na plnku:
asi 1,2 kg jabĺčok

150 g krupicového cukru

150 g nadrobno nasekaných vlašských orechov

100 g hrozienok

mletú škoricu

práškový cukor na posypanie

Postup:

1. Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva, s cukorom, nastrúhaným maslom, so žĺtkami aj so studenou vodou. Vypracujeme hladké cesto a na 10 minút ho dáme do chladničky. Medzitým si pripravíme plnku. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky. V mise ich spojíme s cukrom, so škoricou, s hrozienkami aj s nakrájanými orechmi.

2. Odpočinuté cesto rozdelíme na dva rovnaké diely a každý rozvaľkáme na veľkosť plechu. Plech vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie a dáme doňho jeden plát cesta. Na cesto rozdelíme rovnomerne všetku plnku a prikryjeme ju druhým plátom cesta.

3. Cesto ešte popicháme vidličkou a potrieme dobre rozšľahaným vajcom. Pečieme pri teplote 180 °C aspoň 30 minút, podľa potreby aj o čosi dlhšie. Upečené pité necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a potom nakrájame.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text: Nina Malina, Jana Štrbková, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk