Kysnuté knedle so slivkami

Môj tip:
Na nedeľný obed si ukuchtite knedle so slivkami, marcipánom a mandľami. Budú sa rozplývať na jazyku malým aj veľkým!

Maxiknedle :-)

Príprava: 70 minút

Potrebujeme pre 6 osôb:

1 kocku čerstvého droždia

400 ml mlieka

2 lyžice kryštálového cukru

120 g zmäknutého masla

4 vajcia

250 g jemne strúhaného tvrdého tvarohu

1 kg polohrubej múky

štipku soli

Na plnku:

750 g sliviek, pokrájaných na štvrtky

100 g marcipánu

3 lyžice mandľových lupienkov

Na podávanie:

100 g masla

200 g strúhanky z tvrdého neslaného bieleho pečiva

50 g práškového cukru

Postup:

Droždie rozdrobíme, pridáme polovicu vlažného mlieka, lyžicu cukru a necháme vzísť na teplom mieste kvások.

Maslo vymiešame so zvyšným cukrom, pridáme vajce, tvaroh, múku, väčšinu zvyšného mlieka, štipku soli a nakysnutý kvások.

Vypracujeme hladké cesto, podľa potreby dolejeme mlieko. Cesto dáme asi na 30 minút na teplé miesto kysnúť. Medzitým zmiešame slivky s mandľami a marcipánom.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi pol centimetra. Nakrájame ho na štvorce 15 x 15 centimetrov. Na štvorce poukladáme 2 – 3 lyžice náplne a vytvarujeme knedle. Na doske necháme ešte 30 minút kysnúť.

Hrniec naplníme do tretiny vodou, na dno dáme parák a naň položíme utierku. Privedieme do varu, na parák naukladáme časť knedlí tak, aby sa nedotýkali, a pod pokrievkou ich necháme variť asi 15 minút. Postupne uvaríme všetky, priebežne dolievame vriacu vodu. Hotové knedle vždy prepichneme vidličkou.

Na zvyšnom masle opečieme strúhanku dozlatista a zmiešame ju s práškovým cukrom. Hotové knedle prelievame maslom a posýpame strúhankovou zmesou.

Príprava receptu, fodstyling, foto, test: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk