Losos s medvedím cesnakom

Príprava: 20 minút
Pečenie: 20 minút

Potrebujeme: 1 lososa bez hlavy 2-3 kilogramového, 20 - 30 čerstvých listov medvedieho cesnaku, 125 g masla, 1 bio citrón, hrubú morskú soľ, čerstvo zomleté čierne korenie

Postup: Rúru predhrejeme na 200 °C. Rybu umyjeme, osolíme podľa chuti zvnútra aj zvonka. Okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením. Tiež zvonka aj zvnútra. Dovnútra pridáme asi 5-10 nasekaných listov medvedieho cesnaku, podľa toho, aké veľké listy sme natrhali. Ďalej pridáme 3 lyžičky masla, 3-4 krúžky bio citróna. Na rybu pridáme ešte 4 lyžičky masla. Na pečenie použijeme misu z janského skla. Môžeme podliať trochou vody. Vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 20 minút dozlatista.

Najkrájame 10 - 15 lístkov medvedieho cesnaku. Na rozohriatej panvici speníme zvyšné maslo, ktoré posolíme štipkou soli. Pridáme nakrájaný medvedí cesnak a krátko orestujeme. Naaranžujeme na upečenú rybu. Podávame so zemiakmi uvarenými v šupke.

Môj tip:

Dokonalý životobudič!
Vyberte sa po stresujúcom týždni počas víkendu do prírody a nazbierajte si zelené lístky, v ktorých je krytá energia prvého jarného slnka. Medvedí cesnak je prvou jarnou bylinou, ktorú môžeme konzumovať, obsahuje látky, ktoré nás zbavia jarnej únavy a doslova nás postavia na nohy! Najúčinnejšie sú prvé jarné lístky, ktoré môžeme zbierať až kým nezačne rastlinka kvitnúť. Bylinkári odporúčajú medvedí cesnak proti jarnej únave, na podporu pamäte, harmonizáciu metabolizmu a trávenia, či proti zápalom. Konzumovať ju odporúčajú surovú.

Recept pripravila a nastajlovala: Jana Štrbková, foto: Jana Štrbková a Martin Štrbka, www.medovemotuzy.sk