Luxusná jablková žemľovka

Príprava: 45 minút

Na 4 porcie potrebujeme:

200 ml smotany na šahanie

50 g práškového cukru

12 plátkov toastového chleba

300 g plnotučného tvarohu

300 g kryštálového cukru

1 žĺtok + 3 bielky

3 sladkokyslé jablká

2 lyžičky citrónovej šťavy

1 lyžičku mletej škorice

30 g hrozienok zaliatych rumom

maslo na vymastenie formy

Postup:

  1. Smotanu zmiešame s cukrom a namočíme do nej toastový chlieb. Tvaroh zmiešame s 2 lyžicami kryštálového cukru a so žĺtkami. Jablká zbavíme jadrovníka a nakrájame na tenšie plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  2. Bielka našľaháme v ohňovzdornej mise, pridáme 2 lyžice práškového cukru, misku postavíme nad hrniec s vriacou vodou a vyšľaháme tuhý sneh.
  3. Zvyšný cukor rozpustíme na panvici na strednom plameni a vytvoríme zlatý karamel. Prilejeme 100 ml vody, pridáme škoricu a jablká a miešame, kým sa karamel dokonale rozpustí. Odstavíme.
  4. Rúru predhrejeme na 180 °C. Pekáč vymažeme maslom. Na dno uložíme navlhčený chlieb, potom dáme vrstvu tvarohu, potom jablká a hrozienka. Navrch nanesieme sneh a pečieme asi 15 minút, kým sneh spevnie a nadobudne krásnu zlatistú farbu.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto, text: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk