Medová roláda so želatínou a ovocím

Príprava: 30 minút + 1 hodina tuhnutie

Pečenie: 10 minút

 

Potrebujeme:

4 vajcia
250 g slnečnicového medu z včelnice Medové motúzy
1 ČL sódy bikarbóny
150 g hladkej múky

Na plnku:

800 g bobuľového ovocia alebo mrazených marhúľ (podľa toho, čo vám chutí)

60 g trstinového cukru

5 g agaru

Postup:

  1. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s medom na krémovú svetlú zmes. Múku preosejeme a premiešame so sódou bikarbónou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Po častiach striedavo pridávame do žĺtkovej masy vyšľahaný sneh a preosiatu múku. Premiešavame metličkou na sneh ale len zľahka. Roláda tak bude obzvlášť nadýchaná.
  2. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Na plech vystlaný papierom na pečenie navrstvíme medové cesto a rovnomerne rozotrieme. Pečieme asi 10 až 12 minút. Ale 10 minút by malo byť tak akurát.
  3. Na stôl si pripravíme kuchynskú utierku a posypeme ju práškovým cukrom. Upečenú roládu preklopíme na utierku, tak aby bol papier na vrchu. Trochu ho pokvapkáme studenou vodou a opatrne stiahneme. Roládu hneď aj s utierkou zvinieme a necháme vychladnúť. 
  4. Dáme spolu variť ovocie, trstinový cukor a agar. Zmes chvíľu povaríme. Necháme trochu vychladnúť, kým nezhustne tak, aby nám z rolády nevytiekla.
  5. Vychladnutú roládu rozvinieme. Natrieme ovocnú plnku, opäť zvinieme. Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

 

Príprava receptu, foodstyling, foto, text: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk