Metrový koláč

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková

Potrebujeme:

2 formy na srnčí chrbát

Na cesto: 8 vajec, 520 g práškového cukru, 200 ml oleja, 200 ml teplej vody, 1 balíček vanilkového cukru, 520 g polohrubej múky, 1 balíček kypriaceho prášku, 2 lyžice kakaa, štipku sódy bikarbóny, tuk na vymastenie a múku na vysypanie formy, čokoládovú polevu

Na krém: 800 ml mlieka, 2 balíčky krémového prášku Zlatý klas, 200 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 500 g masla, 150 ml rumu

Na polevu: 200 g horkej čokolády na varnie
Alebo na posypanie: 100 g strúhaného kokosu

Postup:

  1. Dve formy na srnčí chrbát vymastíme maslom a vysypeme múkou. Pripravíme si cesto. Vyšľaháme najskôr bielky so štipkou soli a v druhej miske vyšľaháme dopenista žĺtky s cukrom, postupne primiešame vlažnú vodu a olej. Do tejto hmoty striedavo primiešavame preosiatu múku zamiešanú s jedným kypriacim práškom a jemne sneh.
  2. Polovicu piškótového cesta vlejeme do jednej formy.
  3. Do druhej polovice cesta vmiešame preosiate kakao a štipku sódy bikarbóny.
  4. Kakaové cesto vlejeme do druhej formy a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi 40 minút. Špajdľou vyskúšame, či je cesto upečené. Upečené žlté cesto vyberieme a hnedé ešte dopečieme, potrebuje asi o 10 minút dlhší pobyt v rúre.
  5. Korpusy necháme vychladnúť vo formách a potom ich vyklopíme.
  6. Pripravíme si krém. V mlieku uvaríme dva pudingové prášky Zlatý klas, do uvareného pudingu pridáme asi pol decilitra rumu a puding necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a postupne prišľahávame puding.
  7. Korpusy nakrájame na jedenapolcentimetrové plátky. Zvyšok rumu dáme do fľaštičky s rozprašovačom, aby sme rum rovnomerne striekali na piškótové plátky.
  8. Ideme skladať. Plátok žltého korpusu postriekame rumom, natrieme naň plnú lyžicu krému, ten rozotrieme a prilepíme ďalší kus hnedého korpusu. Tak striedavo pozliepame všetky kúsky.
  9. Zvyškom krému potrieme vrch a boky koláča. Môžeme si vybrať, či chceme koláč poliať čokoládovou polevou alebo posypať kokosom. Ak sme si vybrali čokoládovú polevu, čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a polejeme ňou koláč, ktorý sme potreli zvyšnou plnkou a pol hodinu nechali stuhnúť v chladničke. Ak sme sa rozhodli pre strúhaný kokos, koláč potrieme plnkou a hneď posypeme strúhaným kokosom.  Dáme stuhnúť do chladničky.
  10. Po stuhnutí pokrájame asi pod 45 stupňovým uhlom na plátky tenké asi na centimeter.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text a foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk