Obrátený hruškový koláč

Príprava: 60 minút

Pečenie: 35 minút

Potrebujeme na 8 porcií:

165 g kryštálového cukru

1 hviezdička badyánu

1 kúsok celej škorice

4 tvrdšie hrušky

1 biocitrón

50 g masla

1 balenie chladeného lístkového cesta (375 g)

 

Postup:

1. Cukor vysypeme do menšej panvice s kovovou rukoväťou alebo do kovovej guľatej formy a zalejeme 50 ml vody. Vložíme kúsok celej škorice a hviezdičku badyánu. Na miernom ohni varíme, kým cukor skaramelizuje.

2. Medzitým zmiešame citrónovú šťavu so studenou vodou. Hrušky ošúpeme, rozkrojíme na polovice a vykrojíme z nich jadrovníky. Ošúpané hrušky vložíme do vody s citrónovou šťavou, aby nezhnedli.

3. Panvicu s karamelom odstavíme a vmiešame maslo nakrájané na malé kúsky.  Odkvapkané hrušky poukladáme dokola panvice obrátené rezom smerom nahor.

4. Cesto rozvaľkáme a vytvoríme z neho kruh veľký presne ako panvica. Kruh položíme na hručky a do stredu narežeme malý krížik. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 35 minút. Upečený koláč vyklopíme na veľký tanier.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk