Ovocná torta s ricottou a želatínou

Pečenie: 25 minút:

Chladenie: 4,5 hodiny

Potrebujeme na 1 tortovú formu:

Na cesto:

125 g masla, 350 g nerafinovaného trstinového cukru, štipku soli, 2 vajcia, 125 g hladkej špaldovej múky, 1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva, 45 ml mlieka, tuk na vymasetenie hrubá múka na vysypanie formy
Na plnku:

500 g ricotty, 200 ml šľahačkovej smotany, dreň z jedného vanilkového struku, 3 PL pastovaného medu, 20 g želatíny
Na želatínu:

700 g bobúľ hrozna, 2 balíčky tortového želé v prášku, 2 PL nerafinovaného trstinového cukru

Postup:

  1. Maslo, 125 g cukru a soľ spolu vyšľaháme dopenista. Po jednom zašľaháme vajcia. Múku s práškovým cukrom preosejeme a striedavo s mliekom zašľahávame do cesta. Tortovú formu s priemerom 26 centimetrov vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou, nalejeme do nej cesto a prečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 25 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.
  2. 20 g želatíny na plnku zalejeme 100 ml vody a necháme napučať. Potom ju zohrejeme, ab bola tekutá, ale nevaríme! Riccotu vymiešame s pastovaným medom, šľahačku vyšľaháme a vmiesime do tvarohu. Za stáleho miešania prilievame želatínu a krém nalejeme na vychladnutý korpus. Dáme chladiť do chladničky aspoň na pol hodiny.
  3. V hrnci prevaríme 600 ml vody a 200 g cukru, želé v prášku rozmiešame so 100 ml vody a pridáme k sladkej vode v hrnci. Dobre premiešame a prevaríme želé prelejeme do veľkej misy, povrch tesne pokryjeme potravinárskou fóliou a necháme 15 minút chladiť.
  4. Hrozno umyjeme, očistíme a niekoľko bobúľ hrozna si odložíme bokom na ozdobenie alebo ak ešte máte posledné maliny ako ja, ozdobte malinami. Hrozno tesne vedľa seba poukladáme na vychladenú plnku. Navrch rozdelíme schladené premiešané želé a dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky. Tortu ozdobíme čerstvým hroznom alebo malinami.

Príprava receptu, text a foto z mobilu: Jana Štrbková