Ovocné tartaletky s vanilkovým krémom

Príprava 30  minút plus 1 hodina chladenie

Pečenie: 22 minút

Potrebujeme na 12 kúskov:

225 g hladkej špaldovej múky
100 g mletých mandlí
75 g medu
175 g studeného masla nakrájaného na malé kocky
1 veľký žĺtok
Na plnku:
500 ml plnotučného mlieka
štipka mletej vanilky
6 žĺtkov
100 g jemného krupicového cukru
4 kopcovité lyžice vanilkového pudingu
50 g masla
​500 g bobuľového ovocia 

Postup:

1. Z múky, masla a cukru vypracujeme „drobeničku“. Pridáme žĺtok a miešame, kým sa zmes nespojí do cesta. 

2. Zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme aspoň na pol hodiny do chladničky.

3. Rúru predhrejeme na 180 °C. Košíčky na pečenie vymastíme maslom. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, plátmi cesta naplníme formičky, prečnievajúce okraje odrežeme. Dno prepichneme párkrát vidličkou. 

4. Pečieme asi 20 minút. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.

5. Pripravíme si plnku. Do misy nalejeme studenú vodu. Vo vodnom kúpeli uvaríme mlieko s vanilkou, odstavíme. 

6. Vyšľaháme žĺtka s cukrom a na záver pridáme pudingový prášok. Za stále ho miešania prilejeme k žĺtkovej zmesi pol hrnčeka teplého mlieka. Prenesieme do hrnca s mliekom, vo vodnom kúpeli privedieme do varu a miešame do zhustnutia. 7. Zmes precedíme cez sito do misy a vložíme do misy so studenou vodou, postupne zašľahávame maslo. Zakryjeme potravinárskou fóliou tak, aby úplne priľnula na plnku a nevznikla kožka. 

8. Každý košíček naplníme krémom a bobuľovým ovocím. Posypeme práškovým cukrom a ozdobíme zelenými lístkami mäty.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk