Ovocný koláč s posýpkou

Príprava: 60 minút

Pečenie: 30 minút

Potrebujeme na 1 plech:

Cesto:

500 g hladkej múky

250 ml mlieka

1 kocku droždia

70 g krupicového cukru

100 g masla

1 vajce

soľ

1 balíček vanilínového cukru

750 g ovocia na obloženie
(maliny, marhule, čučoriedky)

Posýpka:

150 až 200 g masla

50 g práškového cukru

asi 200 g hladkej múky

 

Postup:

1. Do misky rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a zalejeme 125 ml vlažného mlieka. Rozmiešame a necháme vykysnúť na kvások. Medzitým v mise spojíme preosiatu múku, krupicový aj vanilínový cukor, nakrájané maslo, vajce a soľ. Ďalej pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky.

2. Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 40 minút kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozvaľkáme ho a prenesieme do hlbokého plechu vystlaného papierom na pečenie.

3. Na cesto poukladáme v troch pásoch jednotlivé druhy ovocia, ktoré sme predtým dali odkvapkať.

4. Na posýpku rozpustíme maslo a prelejeme do misy, kde pridáme múku a cukor. Rukami dobre vypracujeme na mrviacu sa posýpku a tú rovnomerne rozdelíme na cesto s ovocím.

5. Koláč pečieme pri 200 °C asi 30 minút. Necháme na plechu vychladnúť a potom nakrájame.

Prípava receptu foodstyling, dekorstyling: Nina Malina, Jana Štrbková, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk