Pečená tekvica so šošovicou a domácou Korma pastou

Príprava: 40 minút

 Potrebujeme pre 4 osoby:

1 červenú cibuľu, nakrájanú na mesiačiky

800 g tekvice hokkaido nakrájanej na malé kúsky

100 g Korma curry pasty (alebo si ju vyrobíme)

125 ml horúcej vody

125 ml sladkej smotany

400 g červenej šošovice, umytej a uvarenej domäkka

20 g mandľových lupienkov upečených

½ pohára mätových lístkov

½ pohára koriandrových lístkov

Na Korma pastu potrebujeme:

2 strúčiky cesnaku, kúsok čerstvého zázvoru, ½ lyžičky kajenského korenia, 1 lyžicu zmesi korenia garam masala, ½ lyžice morskej soli, 2 lyžice repkového oleja, 1 lyžica paradajkového pyré, 2 čerstvé zelené čili, 3 lyžice kokosovej múčky, 2 lyžice mletých mandlí, 1 vetvička čerstvého koriandra, 2 lyžičky kumínovcýh semienok, 1 lyžica semienok koriandra, 1 lyžica kari.

Postup:

  1. Pripravíme si domácu Korma pastu. Očistíme cesnak a zázvor. Na stredne rozohriatu panvicu dáme nasucho opiecť všetky semienka. Zľahka pár minút dozlatista a dovoňava opekáme, potom panvicu zložíme z ohňa. Opečené semianka a bylinky dáme do mažiara alebo do mixéra a rozmixujeme na prášok, pridáme pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor, olej, paradajkové pyré, nadrobno nakrájané chilli a rozmixujeme, aby vznikla pasta.
  2. Rúru predhrejeme na 240 °C. Do hlbokého plechu dáme cibuľu, tekvicu a posypeme Korma pastou. Podlejeme vodou a prekryjeme alobalom, pečieme 10 minút.
  3. Alobal odkryjeme, pridáme smotanu a šošovicu a pečieme ešte najmenej 10 minút. Posypeme nasekanými lástkami koriandra, mäty, mandľami a servírujeme.

 

Čo je Korma pasta?

Je to moja obľúbená indická zmes menej pálivého kari. Je veľmi chutná a na jeseň vynikajúco zahrieva celé telo. Používa sa najmä k príprave mäsových jedál, no v tejto vegetariáneskej kombinácii so šošovicou a tekvicou je neodolateľná!

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk