Pečené buchty so slivkovým lekvárom

Príprava: 60 minút

Pečenie: 25 minút

Potrebujeme na 1 plech

500 g polohrubej múky
30 g droždia
100 g krupicového cukru
250 ml mlieka
1/2 lyžičky soli
2 žĺtky
120 g masla
strúhaná citrónová kôra
maslo na potieranie
buchiet

Na plnku:

hustý slivkový lekvár
práškový cukor na pospypanie

Postup:


1. V miske vymiešame droždie s lyžičkou cukru, pridáme asi 125 ml vlažného mlieka, premiešame a na teplom mieste necháme vykysnúť kvások.

2. V inej mise spojíme preosiatu múku, cukor, soľ, žĺtky, citrónovú kôru a rozpustené schladené maslo. Potom pridáme vykysnutý kvások a všetko spolu dobre spracujeme na cesto. Najlepšie je cesto poriadne vypracovať rukami alebo použijeme kuchynský robot.

3. Vymiesené cesto zakryjeme a na teplom mieste necháme aspoň 45 minút kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, tak ho na pomúčenej doske rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm. Vyvaľkané cesto nakrájame na štvorce, do stredu dáme za lyžičku lekváru.

4. Rohy každého štvorca cesta s lekvárom spojíme k sebe a vyformujeme buchty. Každú buchtu dobre potrieme rozpusteným maslom a ukladáme ich do vymasteného pekáča tesne k sebe.

5. Pečieme pri 200 °C 20 až 25 minút dozlatista. Po upečení dobre pocukrujeme.

Príprava receptu, foodstyling, dekrostyling: Nina Malina, Jana Štrbková, foto: Jana Štrbková