Pečené knedle s černicovou omáčkou

Príprava: 50 minút

Potrebujeme na 4 porcie:

500 g zemiakov typu C

250 g mäkkého tvarohu

150 g hrubej múky

1 vajce, ½ lyžičky soli

4 lyžice rozpusteného masla

250 g hrudkového tvarohu
Na omáčku:

200 g černicového lekváru

1 lyžicu cukru

štipku soli

½ lyžičky škorice

2 lyžice rumu

 

Postup:

1. Zemiaky varíme v šupke asi 15 – 20 minút. Vychladnuté ošúpeme a prelisujeme alebo najemno nastrúhame. Zmiešame ich s mäkkým tvarohom, hrubou múkou, vajcom a so soľou. Vypracujeme mäkké, nelepivé cesto.

2. Pomocou lyžice namočenej v rozpustenom masle vykrajujeme kúsky cesta veľké asi ako golfová loptička a ukladáme ich do vymasteného pekáča. Knedle pomastíme aj zhora a pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 20 minút.

3. Zatiaľ z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju ½ hrnčekom vody a vmiešame lekvár. Prisypeme cukor, soľ, škoricu a asi 10 minút dobre povaríme. Potom vlejeme rum.

4. Hotové knedle rozdelíme na taniere, prelejeme omáčkou a posypeme rozdrobeným tvarohom. Nakoniec ich ešte poprášime práškovým cukrom a pokvapkáme rozpusteným maslom. Podávame s ovocným černicovým kompótom alebo s čerstvým bobuľovým ovocím.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk