Plnená paprika s karfiolovo-mäsovou plnkou a paradajkovou omáčkou

Na 4 porcie bude treba:

4 veľké papriky

½ malého karfiolu

1 kg zrelých paradajok

300 až 400 g mletého mäsa

2 veľké vajcia

soľ

mleté čierne korenie

2 strúčiky cesnaku

za lyžicu nasekanej petržlenovej vňate

maniokovú múku na zahustenie

50 ml bieleho vína

2 klinčeky

štipku mletého kardamónu

 

Karfiol rozoberieme na ružičky a rozmixujeme nadrobno, na takzvanú karfiolovú ryžu. Dáme do panvice, zalejeme vodou, prikryjeme a na miernom ohni 10 minút dusíme. Potom scedíme, necháme schladnúť, vyžmýkame prebytočnú tekutinu. Mleté mäso spojíme s karfiolovou ryžou, vajcami, osolíme, okoreníme, pridáme prelisovaný cesnak, petržlenovú vňať a zahustíme maniokovou múkou. Papriky zvrchu jemne zrežeme, aby sme mohli vybrať jadrovníky a naplníme mäsovou zmesou. Zo zvyšnej zmesi vyformujeme guľky, obalíme ich v maniokovej múke a dáme bokom.

Paradajky umyjeme, zbavíme zelených častí, nakrájame a rozmixujeme, nalejeme do hrnca, pridáme koreniny, soľ, víno a privedieme do varu. Do horúcej zmesi povkladáme plnené papriky aj mäsové guľky a na miernom ohni varíme asi 45 minút. Kto by chcel hustejšiu šťavu, môže pridať ešte trochu maniokovej múky a nechať prevrieť. Ale podľa mňa je to zbytočné. Stačí papať veľkou lyžicou!

 

Recept pripravila a na svoj mobil odfotila Nina Malina, www.medovemotuzy.sk