Plnené medovníky

Tento recept pre zaneprázdnené dámy mi odporučila moja kamoška Eva Groh, vizážistka a kozmetička :-)

„V našej rodine pečiem na vianočné sviatky domáce oblátky na stroji, ktorý vlastnoručne zostrojil môj dedo niekedy okolo roku 1940. S obľubou však pečiem ešte jednu špecialitu, s ktorou som sa na sviatočných návštevách nestretla, sú to plnené medovníčky. Skvelá orechová plnka nielen super chutí, ale aj zabezpečí, že sú koláčiky po upečení mäkké hneď,“ hovorí Eva.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky, 200 g medu, 160 g práškového cukru, 90 g masla, 2 vajcia, 1 lyžičku sódy bikarbóny, 1 lyžičku perníkového korenia (drvené klinčeky, a badián, postrúhaný muškátový orech, mletá škorica)
Na plnku: 2 vajcia, 150 g mletých vlašských orechov, 100 g práškového cukru, 1 lyžičku maizeny, postrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru

1 vajce na potretie, lúpané mandle na ozdobu

Postup:

  1. Na sporáku zohrejeme med asi na 40 stupňov a dobre zmiešame s cukrom a korením. Do vychladnutého vmiešame maslo, vajcia, múku a sódu bikarbónu. Spracujeme na cesto a odložíme do druhého dňa.
  2. Na druhý deň cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 milimetre. Povykrajujeme kolieska.
  3. Pripravíme si plnku. Vyšľaháme vajcia s cukrom, vmiešame orechy, maizenu, citrónovú a pomarančovú kôru.
  4. Po dve kolieska zliepame plnkou.
  5. Naplnené perníčky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozmiešaným vajcom a ozdobíme mandľou.
  6. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút.

Recept pripravila a odfotila: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk