Poctivá dubáková krémová polievka


Potrebujeme na 4 porcie:

400 g dubákov, 900 g zemiakov, 1 ks šalotky, 250 ml sladkej smotany, 1 čerstvý nasekaný kôpor, soľ, biele korenie, olivový olej

Postup:

Nadrobno nakrájame cibuľu a speníme ju na oleji, pridáme dubáky. Podlejeme trochou vody a necháme variť asi 15 minút. Potom odoberieme asi tretinu dubákov na tanier. Zemiaky nakrájame na kocky a pridáme do hrnca so zvyšnými dubákmi, pridáme soľ a biele korenie podľa chuti. Pridáme pol litra vriacej vody alebo horúceho zeleninového vývaru a dáme variť asi na 30 minút, kým sa uvaria zemiaky. Celú polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme sladkú smotanu a necháme chvíľu povariť. Ak by sa vám zdala polievka priveľmi hustá, môžete ešte pridať vriacu vodu alebo zeleninový vývar. Ale dubáková krémová má byť hustejšia. Do rozmixovanej polievky vložíme odložené hríby a necháme prejsť varom, pridáme nasekaný kôpor a dochutíme ešte soľou a bielym korením. 

Môj tip:

Ak pôjdete na huby alebo zoženiete viac čerstvých dubákov, zmrazte ich a pripravujte si dubákovú krémovú kedy sa vám zažiada. Zo sušených húb totiž nechutí tak výnimočne.

Príprava receptov, foodstyling, foto, text: Jana Štrbková, medovemotuzy.sk