Pravé talianske hubové rizoto

Príprava. 35 minút

Potrebujeme na 4 porcie:

500 g čerstvých lesných húb

1 kg ryže typu Arborio

200 g šalotky

40 g cesnaku

4 PL olivového oleja

2 vetvičky čerstvého tymiánu

6 dl zeleninového vývaru

5 dl bieleho vína

5 g soli

1 g mletého bieleho korenia

250g masla

100 g nastrúhaného parmezánu

Postup:

Huby očistíme a nakrájame nahrubo. Šalotku nakrájame nadrobno a spolu s jednou vetvičkou čerstvého tymiánu speníme na 2 PL olivovom oleji. Keď bude šalotka orestovaná vyberieme tymián a pridáme ryžu, trochu orestujeme. Potom prilejeme biele víno, miešame, kým sa alkohol neodparí. Potom prilejeme len toľko vývaru, aby tekutina len mierne presahovala množstvo ryže. Pridáme soľ a biele korenie. Talianske rizoto je iné v tom, že v hrnci čoskoro začnú dochádzať tekutiny, preto sa počas varenia musí dolievať vývarom. A počas varenia kontrolujeme, či je ryža al dente, teda polotvrdá, podobne, ako keď varíme pravé talianske cestoviny. Kým čakáme, nakrájané huby orestujeme na 2 PL olivového oleja. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a vetvičku čerstvého tymiánu, ktorý huby krásne prevonia, potom ho z hrnca vyberieme. Medzitým ryžu miešame a prilievame vývar, až kým nemá rizoto tú správnu konzistenciu. Keď už bude len krôčik od toho, aby bola ryža hotová, primiešame orestované huby a necháme ešte asi päť minút pod pokrievkou dôjsť. Potom skontrolujeme konzistenciu. Ak ryža vsiakla zvyšok oleja a vývaru, pridám e ešte trochu vývaru, parmezán, maslo, odstavíme a môžeme podávať.

Môj tip:

Na prípravu talianskeho rizota potrebujeme stredomorskú ryžu typu Arboriu, ktorá obsahuje omnoho väčšie množstvo škrobu ako klasická ryža. Používame len cibuľu šalotku, pretože príjemne zosladne a zmäkne, v rizote chutí veľmi lahodne.

Príprava receptu, fodstyling, foto, text: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk