Pravý francúzsky slaný quiche

Príprava: 40 minút + 2 hodiny chladenie

Potrebujeme na jednu formu:

Na cesto:

250 g hladkej špaldovej múky

125 g masla

25 ml vody

soľ

250 ml smotany

125 ml mlieka

3 – 4 vajcia

soľ

150 g póru

150 g slaniny

mladú červenú repu na ozdobenie

čerstvo zomleté čierne korenie

100 g nastrúhaného syra typu gruyer, čedar alebo camembert

Postup:

Z múky, masla, vajca, vody a štipky soli si pripravíme hladké cesto, ktoré necháme 2 hodiny odležať v chlade. Potom cesto natenko vyvaľkáme a dáme do maslom vymastenej formy. Dno poprepichujeme vidličkou, prikryjeme alobalom a nasypeme naň suchú fazuľu. Rúru vyhrejeme na 180 °C a pečieme asi 10 – 15 minút. Korpus necháme vychladnúť. Pripravíme si plnku. Pórik nakrájame nadrobno a krátko povaríme v osolenej vode. Necháme odkvapkať. Slaninu nakrájame na kocky, opražíme na panvici a pridáme k póru. Premiešame, nasypeme na predpečené cesto a zalejeme zmesou, ktorú sme pripravili vyšľahaním smotany, vajec a mlieka, zľahka ju osolíme a ochutíme čerstvo zomletým čiernym korením, posypeme nastrúhaným syrom. Pečieme ďalších 25 minút. Ozdobíme plátkami červenej repy a bylinkami ako žerucha či bazalka.


Môj tip:

Urobte si quiche z dvoch dávok a do druhého pridajte aj nakrájané plátky z troch paradajok. Posypte tymiánom a po upečení dozdobte bazalkou.

Príprava receptov, foodstyling, dekorstyling, text: Jana Štrbková, Martin Štrbka, viac mojich skvelých receptov nájdete na www.medovemotuzy.sk