Pravý vlašský šalát s domácou majonézou

Príprava: 30 minút:


Potrebujeme na 1 kilo šalátu:

430 g zemiakov

300 g pražskej šunky od kosti

100 g sterilizovaných uhoriek

25 g sterilizovaného hrášku bez nálevu

40 g koreňového zeleru

40 g mrkvy

25 g plnotučnej horčice

0,75 g mletého čierneho korenia

7 g worchesterovej omáčky

Na 300 g domácej majonézy:

250 ml mlieka

4 vaječné žĺtky

1 lyžica škrobovej múčky

Soľ

Postup:

1. Pripravíme si majonézu. 250 ml mlieka rozmiešame v hrnčeku so štyrmi žĺtkami, 1 lyžicou škrobovej múčky a soľou.

2. Dobre vyšľaháme, postavíme do horúceho kúpeľa a vyšľaháme hustý krém. Uvaríme si zemiaky v šupke, ošúpeme a necháme ich vychladnúť.

3. Vychladnuté zemiaky nakrájame na rovnaké rezance alebo kocky, pridáme rovnako tvarované uhorky.

4. Uvaríme mrkvu a zeler a vychladnuté nakrájame. Pridáme pražskú šunku nakrájanú na rezance, hrášok bez nálevu, všetko spojíme s majonézou, ktorú sme zmiešali s horčicou a octom.

5. Plníme ním domáce žemličky.

6. Šalát osolíme, osladíme, okoreníme a zľahka premiešame. Z párty stola zmizne ako zázrakom vždy prvý.

Recept na domáce žemličky bez kysnutia TU :-)

Príprava receptu, text, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk