Ríbezľový koláč s posýpkou

Potrebujeme na 12 porcií:

200 g masla, 150 g kryštálového cukru, 6 vajec, štipku soli, 300 g polohrubej múky, 1 lyžicu zemiakového škrobu, pol lyžičky sódy, 200 ml šľahačky, 30 ml rumu
250 g čerstvých ríbezlí, maslo a strúhanku na vymazanie a vysypanie formy

Na posýpku:

40 g marcipánu, 30 g masla, 80 g hrubej múky, 1 lyžicu kryštálového cukru, 1 lyžicu citrónovej šťavy, pol lyžičky mletého kardamónu

Postup:

Zmäknuté maslo vyšľaháme so 100 g cukru do bielej peny. Potom pridávame po jednom za stáleho šľahania žĺtky, kým nevznikne pevná pena. Z bielkov, soli a zvyšného cukru vyšľaháme pomaly sneh. Múku zmiešame so škrobom a sódou. Šľahačku vyšľaháme do polotuha. Do maslovej peny zamiešame jemne najskôr šľahačku, potom striedavo múčnu zmes a sneh. Pripravíme si posýpku.  Marcipán s maslom nastrúhame do misy. Pridáme múku, cukor, citrónovú šťavu, na prášok zomletý kardamón a vypracujeme posýpku.
Formu vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Ríbezle preberieme a odstopkujeme. Rúru predhrejeme na 165 stupňov.
Cestom naplníme formu. Navrch rozložíme ríbezle a posypeme posýpkou.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 30 až 40 minút pri 165 stupňoch. Po upečení necháme vychladnúť.