Rebarborový tart s tvarohom a rebarborovým lekvárom

Potrebujeme:

Na cesto:
120 g pšeničného škrobu (alebo bio kukuričného), 200 g hladkej špaldovej múky, soľ, 1 vajíčko, 150 g masla, ½ lyžice prášku do pečiva, 120 g práškového cukru, 3 celozrnné sušienky, 250 – 300 g rebarborového džemu

Na tvarohovú plnku:
400 g hladkého tvarohu, 50 g práškového cukru, 50 g kryštálového cukru, 50 g hladkej múky, 50 ml mlieka, 3 žĺtka, 1 lyžicu citrónovej kôry, 150 ml šľahačkovej smotany, 2 bielky, soľ, práškový cukor na posypanie

Postup:

Škrob, múku a ½ lyžičky soli preosejeme cez sitko, pridáme vajíčko, zmäknuté maslo, prášok na pečenie a práškový cukor. Pridáme 1 – 2 lyžice vody a pomocou nadstavca na cesto miesime v šľahači, až kým nevypracujeme hladké cesto. Cesto vytvarujeme do plochej okrúhlej placky, zavinieme do alobalu a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.

Plochú okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie a cesto do nej vytvarujeme asi na hrúbku 3 milimetrov, dáme si záležať, aby dosahovalo až na vrch okrajov formy, opäť odložíme do chladničky asi na hodinu.

Tvaroh vložíme do sita a necháme odkvapkať. V miske vymiešame dohladka 50 g kryštálového cukru s múkou a mliekom, pridáme žĺtky, tvaroh a citrónovú kôru, dôkladne vymiešame. Šľahačku vyšľaháme dotuha. Vaječné bielka s 1 štipkou soli vyšľaháme na sneh, do ktorého ku koncu šľahania pridáme 50 g práškového cukru a dotuha vyšľaháme. Šľahačku a tuhý sneh striedavo a zľahka primiešavame k tvarohovej zmesi.

Na vychladené cesto navrstvíme rozdrobené sušienky, rebarborový džem a na vrch dáme šľahačkovú hmotu. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 ° asi hodinu. Upečený koláč preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Ozdobíme práškovým cukrom.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto,
text: Jana Štrbková, 
www.medovemotuzy.sk