Ryžový nákyp s jablkami

Príprava receptu, foodstyling, foto: Jana Štrbková

Hotové do: 50 min.
Náročnosť: nízka *
Varenie: 15 min.
Pečenie: 25 min.

Vôňa škorice, upečených jabĺk a vanilky vytvára z tohto ryžového nákypu luxusný sladký obed či večeru.

ryzovynakypin.png
Potrebujeme:
1 hrnček guľatozrnnej ryže
4 hrnčeky mlieka (môže byť aj ryžové)
100 g masla + na vymazanie formy
5 – 6 lyžíc kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
2 lyžičky citrónovej kôry
2 lyžičky mletej škorice
4 vajíčka
za hrsť hrozienok
4 - 5 jabĺk
soľ

Postup:

  1. Osolené mlieko privedieme do varu a vsypeme doň dôkladne premytú ryžu. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu.
  2. Do kaše vmiešame maslo, kryštálový cukor a necháme vychladnúť.
  3. Z bielkov a vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh.
  4. Do kaše vmiešame žĺtky, škoricu, hrozienka, kôru, na kúsky nakrájané jablká a nakoniec sneh z bielkov.
  5. Zapekaciu nádobu bymažeme dôkladne maslom a naukadáme ryžovú hmotu.
  6. Na vrch masy naukladáme nakrájané plátky jabĺk.
  7. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 ˚C a pečieme 20 – 25 minút dozlatista.
  8. Podávame teplé aj studené posypané práškovým cukrom.