Secesný šalát so špargľou a quinoou

Príprava: 30 minút

Pečenie: 6 minút

Náročnosť: nízka

Potrebujeme na 4 porciie:

100 g bielej quinoy

250 ml vody so štipkou soli

½ hlavičky karfiolu

150 g sladkého hrášku (mrazeného alebo sterilizovaného)

1 zväzok špargle (čerstvej alebo sterilizovanej)

5 reďkoviek

2 avokáda

4 lyžice tekvicových semienok

100 g jahôd

100 g baby šalátu

Bylinková zálievka:

10 stoniek petržlenovej vňate

10 lístkov čerstvej mäty

60 ml panenského olivového oleja

šťavu z ½ citróna

1 lyžica octu balzamico

morská soľ, čerstvo zomleté čierne korenie

Postup:

Pripravíme si quinou a karfiol. QAuinou vložíme do hrnca, pridáme vodu so soľou a privedieme do varu. Varíme na miernom ohni asi 10-15 minút, odstavíme a dáme vychladnúť. Nakrájame karfiol a ružičky uvaríme nad parou, dáme vychladnúť. Pripravíme si bylinkovú zálievku. Nasekáme petržlenovú vňať a lístky mäty, pridáme zvyšné ingrediencie a rozmixujeme ponorným mixérom. Do misky vložíme uvarenú quinou, karfiol, pridáme vriacou vodou sparený hrášok. Ak máme čerstvú zelenú špargľu, ošúpeme ju asi dva centimetre pod hlavičkou až do konca a povaríme v slanej vode asi 2 minúty. Ak máme sterilizovanú špargľu dáme ju na sitko odkvapkať. Reďkovku nakrájame na tenké plátky. Avokádo umyjeme, osušíme, rozpolíme, vyberieme kôstku a vydlabeme dužinu. Nasekáme ju na kocky. Tekvicové semienka na chvíľu orestujeme na rozpálenej panvici. Nakrájame jahody. Všetky ingrediencie naaranžujeme na zmes quinoy, karfiolu a hrášku. Hotový šalát polejeme bylinkovou zálievkou.

Príprava receptu, text, foodstyling, dekorstylin, foto: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk